West Nile virus

Het West Nile virus wordt via muggen verspreid. De Verenigde Staten van Amerika worden reeds sinds 1999 geplaagd door deze aandoening. Sinds de eerste 25 gevallen  in 1999 op Long Island werden vastgesteld, was er een exponentiële toename tot 15257 gevallen in 2002 verspreid over de gehele Verenigde Staten, met uitzondering van Alaska en Hawaii. Een piek zo bleek later. In 2011 werden er zo'n 80 vaststellingen gedaan (tot 29 november 2011). Zowel paarden als mensen zijn gevoelig.

Recente uitbraken in Europa in 2011 werden volgens het Global Alert and Response system (GAR) van de World Health Organisation (WHO) gerapporteerd in Albanië (2), Griekenland (22), Israel (6), Roemenië (1) en de Russische Federatie (11).

In Duitsland is begin september 2018 gemeld dat in Brandenburg bij een paard West Nijl virus voor het eerst is aangetoond in Duitsland. Mogelijks kan dat dan ook in België optreden. Gezien de momenteel al koudere nachten is dit niet waarschijnlijk omdat er al veel minder muggen zijn en het virus kan zich als het kouder wordt ook niet meer vermenigvuldigen in de muggen.

Een infectie met het West Nijl virus kan bij paarden (en mensen) volledig symptoomloos verlopen. De infectie kan griepachtige symptomen geven: sloom zijn, slecht of niet eten en een licht verhoogde lichaamstemperatuur (38.6 - 39.4 ˚C). Bij ongeveer een derde deel van de klinisch besmette paarden treden zenuwverschijnselen op: spiertrillingen, ataxie, verlammingen, rare vage kreupelheid en/of veranderingen in het gedrag. Rustige paarden kunnen heel lastig worden en lastige paarden heel rustig. In het ergste geval kunnen de paarden ook niet meer staan en sterven, of moeten worden geëuthanaseerd. Deze symptomen lijken deels op die van de neurologische vorm van rhinopneumonie (EHV-1), maar de twee aandoeningen zijn voor een dierenarts doorgaans wel te onderscheiden.

De kans dat West Nijl nu zo laat in het jaar nog zal uitbreken in ons land lijkt klein, maar is onvoorspelbaar.

Er zijn voor het paard goede vaccins beschikbaar tegen West Nijl, maar een goede bescherming is  pas opgebouwd  enkele weken na de tweede vaccinatie.  West Nijl is een vector-gebonden ziekte (bv via muggen) en dan is de besmetting duidelijke anders is dan bij een direct van dier tot dier besmettelijke ziekte. Bij West Nijl kan een eigenaar er voor kiezen om één of enkele paarden wel en de rest niet te vaccineren. Bij influenza of rhinopneumonie is dat heel onverstandig en dat heeft te maken met infectiedruk. Bij een direct besmettelijke ziekte als influenza of rhinopneumonie moeten dus alle paarden op een bedrijf gevaccineerd zijn om een optimale bescherming te hebben. Bij West Nijl is dit verschillend omdat paarden worden besmet door met het virus geïnfecteerde muggen, maar paarden die de ziekte krijgen scheiden zelf geen virus uit.

 

 

Actueel nieuws


Equine Infectieuze Anemie uitbraak in België

Geval van Equiene Infectieuze Anemie / Provincie Antwerpen / België

gemeld door:

<klik op het logo voor de melding>

Meer informatie over deze uitbraak vindt u op de website van paardenpunt vlaanderen :


5th Scientific meeting of the ECVSMR - 2024

Next October, from 16 to 18, Cordoba will host the 5th Scientific Meeting of the European College of Veterinary Sports Medicine and Rehabilitation (ECVSMR),
organized by the European College of Veterinary Sports Medicine and Rehabilitation together with the University of Cordoba.

  • Deadline for abstract submission: April 15, 2024.
  • Deadline for abstract acceptance decision: May 31, 2024.
  • Deadline for registration with reduced fee: July 30, 2024.
  • Date of the 5th Scientific Meeting ECVSMR: October 16-18, 2024.

klik hier of op de banner om naar de website te gaan


12de EEHNC 13 - 15 maart 2025

EEHNC2025

De EEHNC organiseert opnieuw haar tweejaarlijs congres in maart 2015 in Utrecht.

Het thema is : "Feeding the muscles"




FANC

Paarden punt Vlaanderen

Voor bijna alle grensoverschrijdende verplaatsingen van paardachtigen is een gevalideerd gezondheidscertificaat wettelijk verplicht. Bovendien moeten deze verplaatsingen geregistreerd worden in TRACES NT (TRAde Control and Expert System New Technology).

Lees meer......

(klik op het logo van PPV)

Identificatie

Recent is de procedure voor de registratie van paardachtigen aangepast. De registratieprocedure werd veranderd en dient vanaf 1 april 2023 volledig digitaal te gebeuren met een applicatie van HorseID, geschikt voor Apple en Android apparaten. Meer informatie is te vinden op de website van Paarden punt Vlaanderen, de  Belgische confederatie van het paard (BCP) of van de europese commisie. 

 

- ∞ -


Zusterverenigingen

zetel van de WVGP vzw

WVGP logo
Vakgroep Heelkunde, Anesthesie en Orthopedie
van de Grote Huisdieren

Faculteit Diergeneeskunde
Universiteit Gent
Salisburylaan 133
9820 Merelbeke (België)
website : www.wvgp.org

e-mail : wvgp@wvgp.org
IBAN : BE82 0018 3035 8068
BIC : GEBABEBB
ondernemingsnr. : BE0.685.760.801
Gent, afdeling Gent